Teljes név Stefani Joanne Angelina Germanotta

Született

Származás

 


 

Műfajok Pop, Eurodance, Disco
Aktív évek 2006 ?
Hangszer zongora
Hang Alt
Kiadók Streamline, Kon Live, Interscope, Universal

1986. március 28. (23 éves)

USA Yonkers, New York; USA (Itt Született)de http://m.blog.hu/fa/fapadoskultura/image/olasz%20zaszlo.gifolasz.

Élete:New York Yonkers kerületében született, de Manhattanben nőtt fel, ahol a New York University művészeti szakára járt. 20 évesen (2006) kezdett el dolgozni az Interscope Records-nál mint dalszövegíró, ahol többek között a Pussycat Dollsnak is ír dalszövegeket. Zenéjére hatással van több Glam rock előadó, mint például David Bowie, a Queen és a 1980-as évek popénekesei, mint például Madonna és  Michael Jackson. 2007-ben az énekes-dalszerző Akon szerződtette őt saját lemezkiadójához a Kon Live Distributionhoz, és ő volt bemutatkozó albumának egyik producere is. 2008-ban jelent meg Lady GaGa első albuma The Fame. Az albumról addig 4 kislemez jelent meg, melyek közül kettő, a Just Dance és a Poker Face szinte minden slágerlistát vezetett világszerte. A Just Dance-ért még a 2009-es Grammy-díjra is jelölték a Legjobb Dance kislemez kategóriában.

Pályakezdése

Lady GaGa New York Yonkers kerületében született. Szülei olasz származású internetes vállalkozók. Gyermekkorában a Convent of the Sacred Heart katolikus általános iskolába járt. 4 évesen (1990) kezdett el zongorázni, 13 évesen (1999) írta első zongoradarabját és 14 évesen már fellépésekre járt. 17 évesen (2003) a közé a 20 ember közé tartozott, akik felvételt nyertek a New York-i Tisch School of the Arts művészeti iskolába, ahol elkezdett a zene szakra járni. Kiváló írói képességeit használva remek esszéket és elemző dolgozatokat írt művészet, vallás és szociológia témákban, de később mégis otthagyta az egyetemet.

Miután elhagyta a szülői házat, a belvárosba költözött, ahol fellépett több lower east side-i klubban a Mackin Pulsifer és a SGBand nevű együttesekkel. Ez idő alatt több zenésszel és zenei műfajjal megismerkedett, és úgy döntött, hogy létrehoz egy új, friss és provokatív zenei stílust, amely a rock, pop és dance zene jellemzőit ötvözi. Ez alatt az idő alatt, hogy pénzhez jusson, több bárban fellépett, mint go-go táncosnő és drogproblémái is voltak. Miután ezt az édesapja megtudta, több hónapig nem volt hajlandó hozzászólni, és ennek hatására felhagyott a drogozással.

A Lady Gaga becenevet a Queen együttes Radio Ga Ga című slágeréről kapta Rob Fusari zenei producertől (aki több dala megírásásban segített), mivel szerinte stílusa Freddie Mercuryéhoz hasonló.

Zenei karrierje

2007 a kezdetek:

Lady Gaga 19 éves korában (2005) már leszerződött a Def Jam-hez. Ez úgy történt, hogy L. A. Reid zenei producer hallotta őt énekelni az irodája mellett lévő szobából. Azonban Lady Gaga állítása szerint sosem találkozott Reiddel. " Órákon keresztül vártam az irodája előtt, remélve, hogy a találkozhatok vele és beszélhetünk a dalaimról, de ez soha nem történt meg." Reid három hónap után elbocsátotta Lady Gagat a kiadótól. Néhány évvel később megismerkedett Vincent Herbert zenei producerrel, aki 2008 januárjában leszerződtette őt az Interscope Recordshoz, ahol dalszövegíróként alkalmazták. Az Interscope kiadóval kapcsolatban áll Akon is, aki így meg tudta hallgatni az egyik kislemezt, amin vokálozott. Akon megegyezett a kiadó tulajdonosával, Jimmy Iovinenal, és így leszerződtette Lady GaGa-t a saját kiadójához a Kon Live Distributionhoz.

Még 2007-ben Lady Gaga együttműködött egy az övéhez hasonló nevű lower east side-i DJ, go-go táncosnővel Lady Starlighttal, aki segített neki kitalálni a sajátos öltözködésmódját. Együtt léptek fel több olyan belvárosi klubban mint a Mercury Lounge, a The Bitter End, és a Rockwood Music Hall saját élő showjukkal a "Lady Gaga and The Starlight Revue-vel". Ez a műsor egy szórakoztató Pop/Rock show és az 1970-es évek művészetének keveréke. 2007 augusztusában felkérték őket, hogy ezzel a műsorral lépjenek fel egy amerikai zenei fesztiválon a Lollapaloozan. Ez a vad show tetszett a fesztivál közönségének és a zenei kritikusoknak is.

Lady GaGa karrierje elején csak az avantgárd elektronikus zenével és a dance zenével foglalkozott, de később rátalált saját stílusára, amikor ezt keresztezte a Pop és a David Bowie és Queen-féle glam rockkal.

2008 The Fame:

2008-ban Lady GaGa átköltözött New Yorkba, hogy közel legyen a stúdióhoz, ahol debütáló albuma a The Fame felvételeit készítették. A The Fame (A hírnév) albumról Lady GaGa több interjúban elmondta, hogy ezzel az albummal azt akarja elérni, hogy aki hallgatja az album dalait közben ő is híresnek, érezhesse magát.

Az album javarészt pozitív kritikákat kapott, a Metacritic is 100-ból 71 pontot adott neki.

Az album 2008. augusztus 19-én jelent meg 1. Kanadában, ahol az albumeladási listán rögtön elérte az első helyet. Ezután az album 2008 vége és 2009 eleje között folyamatosan megjelent világszerte. A kanadai albumeladási listán kívül Ausztriában, Írországban és Angliában is elérte az első helyet, miközben az amerikai Billboard 200 albumeladási listán a negyedik helyig jutott.

2008. április 8-án jelent meg az album 1. kislemeze, amely a Colby O'Donis által szerzett Just Dance című dalból készült, és 7 ország slágerlistáján érte el az 1. helyet. Az egyik ezek közül az amerikai Billboard Hot 100 slágerlista, melyen csak később, 2009-ben került fel az 1. helyre, mivel csak októbertől kezdték el játszani.

2008. szeptember 29-én jelent meg az album 2. kislemeze, amely a Poker Face című dalból készült és közel 20 országban vezette a slágerlistát. 2009. április 2-án a Poker Face is elérte a Billboard Hot 100 első helyét, így Tiffany(1987-1988), Mariah Carey(1990) és Christina Aguilera(1999) után ő a 4. olyan énekesnő, aki az első 2 számával tudta vezetni az amerikai slágerlistát.

Az album népszerűsítése céljából 2008. október 8-án elindult 1. koncert turnéjára, ahol fellépett vele az újraalakult New Kids on the Block, akikkel a fiúk 2008-as The Block albumán hallható Big Girl Now című dalt énekelték. Ez a turné még csak 2008 novemberéig tartott.

2009-ben Lady GaGa újra turnéra indult, ezúttal ő volt a Pussycat Dolls Worls Domination Turnéjának előénekese az európai és az ausztráliai és óceániai részén. A turné 2009. január 18-án kezdődött a skóciai Aberdeenben és 2009. május 30-án ért véget az ausztráliai Perthben. 2009. március 12-én indult el 1. hivatalos észak-amerikai turnéjára, mely a The Fame Ball Tour nevet kapta.

2009-ben jelölték a 51. Grammy Díjátadón jelölték a Legjobb Dance kislemez kategóriában a Just Dance című számáért, amit később a Daft Punk nyert meg.

2009. február 18-án fellépett a BRIT Awadson a The Killers együttes frontemberével Brandon Flowerssel és a Pet Shop Boyssal. A díjátadón a Pet Shop Boys egyik 1985-ös slágerét a West End Girlst adták elő.

2009 The Fame Monster:2009. november 23-án jelent meg legújabb albuma, ami a "The Fame Monster" címet viseli. Az énekesnő erről már a SNL-ben el is énekelt egy számot, amit Bad Romance néven fémjelzett.

Jótékonysági tevékenysége:2009. február 17-én elindult egy árverés az eBayen, ahol jegyekért lehetett licitálni Lady GaGa The Fame Ball Tour bármelyik amerikai vagy kanadai helyszínére, és ezen felül még a nyertes találkozhatott Lady GaGaval. Az árverés 2009. február 26-án zárult le, és az aukció bevételét a Odyssey Charter Iskolának adományozták.

Magánélete:Biszexualitását a Rolling Stone magazin 2009. májusi számában vállalta fel a nyilvánosság előtt.

Diszkográfia:2008 The Fame

                     2009 The Fame Monster

Elismerések és díjak:

2009 Grammy Awards Legjobb Dance kislemez:
"Just Dance (feat. Colby O?Donis)"
Jelölés
MTV Australia Awards Legjobb videó:
Poker Face
Jelölés
Legjobb új előadó Jelölés
MuchMusic Video Awards Legjobb nemzetközi videó:
"Poker face"
Nyert
People's Choice: Kedvenc nemzetközi videó:
"Poker face"
Jelölés
MTV Video Music Awards Legjobb új előadó:
"Poker Face"
Nyert
Legjobb művészi rendezés:
"Paparazzi"
Nyert
Legjobb különleges effektek:
"Paparazzi"
Nyert

-

Egy túlhevült rajongó miatt majdnem félbeszakadt Lady Gaga atlantai koncertje!

A sztár épp a Poker Face-t énekelte, amikor egy fanatikus rajongója egy hatalmas csokor rózsát hajított felé, és olyan ?jól? célzott, hogy pont az arcát találta el! A szemtanúk szerint a közjáték csak néhány pillanatra zavarta meg a sztárt: amint felfogta, mi történt, rögtön folytatta a dalt, majd a szám végén halál nyugisan felemelte a virágot, és elvitte a színpad szélére.

?Tudom, hogy az illető nem akart bántani, sőt, épp a szeretetét próbálta kifejezni, úgyhogy nem haragszom rá. Ilyen bármikor megtörténhet, semmi para!? ? nyilatkozta később.

Nem kispálya!

Egy énekesnek és egy színpadi színésznek - nem beszélve a politikusokról - mindig számítania kell, hogy a rajongók túláradó szeretetük vagy ellenszenvük miatt különféle tárgyakat dobálnak az illetőnek. Némelyik akár még fájhat is.

Lady GaGa épp turnéja egyik állomásán, Atlantában lépett fel, és bár számíthatna virágokra az öltözőjébe, erre azért  sem volt felkészülve. Az egyik rajongója - feltételezések szerint egy hím nem tagról van szó - esélytelennek látta, hogy a virágot, amit kizárólag személyesen volt hajlandó átadni az énekesnőnek, be tudja  - saját magával együtt - juttatni GaGasita öltözőjébe. Ezért inkább a könnyebb megoldást választotta, és a koncert kellős közepén adta át ajándékát a MyLadynek.

Fogta magát, és hozzávágta. A ?pókerarcú? énekesnő nem kicsit lepődött meg, de ő profi, és alig 1 másodperces zavartság után már folytatta is performance-át. Nem hiszitek?Nézzétek meg!:

VideĂłklipp cĂ­me

Mi történik azzal, aki túlhajszolja magát? Ha ő maga nem veszi észre, mikor elég, akkor majd a teste figyelmezteti. Így járt Lady GaGa is az egyik fellépése előtt, amikor az orvosok már nem engedték fel a színpadra közvetlenül a koncert előtt.

A 23 éves énekesnő kétségbeesetten kért bocsánatot rajongóitól a Twitteren, mert az indiai koncertjét el kellett halasztani súlyos rosszulléte miatt. Szakértők szerint kimerültség és dehidratáltság miatt semmiképp sem állhatott volna színpadra. Ettől függetlenül Lady GaGa még rettentően szégyellte magát.

"Órákig sírtam, mert úgy éreztem, cserben hagytam a rajongóimat. Egy órával a fellépés előtt szédülni kezdtem, és nehezen vettem levegőt. Amikor megvizsgáltak, az orvosok azt mondták, szabálytalanul ver a szívem, ami a kimerültség és a dehidratáltság jele."

Nem hangzik túl jól, talán komolyan kellene venni, amikor azt mondják a szakértő, hogy ideje pihenni.

"Nem tudok elégszer bocsánatot kérni a rajongóimtól. Hallottam az öltözőmből, ahogy sikítoznak. Könyörögtem, hogy felmehessek a színpadra. Nem jellemző rám, hogy egy kis rosszullét miatt lemondom a koncertemet. Felléptem influenzásan, megfázva, fájó torokkal."

Na ez az, amikor az ember túlhajszolja magát. Nem biztos, hogy betegen is a rajongókkal kellene foglalkozni. Emberekből vannak ők, tuti, hogy megértik, hogy nem lép fel, ha épp a halálán volt.

"Nagyon aggódtak miattam, hogy kibírom-e a két órás koncertet a korábbi rosszulléteim miatt. Tényleg nagyon sajnálom a történteket. De mindenképpen bepótolom még januárban."

Hát, MyLady, jobb ha most egy kicsit magadra is figyelsz, mielőtt még több koncertet kellene lemondanod, annak senki sem örülne. Jobbulást!!!

 

VideĂłklipp cĂ­me

GaGa még csak 23 éves, néha még is úgy tud kinézni, mint valami szakadt öreglány.  Nyugdíjas örökifjú anyókák használnak csak ilyen rúzst és ehhez hasonló sárga póttincseket, de maga az outfit is megér egy misét. Mi ez, lepedő? És ezek a lábak?!

A Bad Romance dalnoka New York-ban egész sokáig osztogatta kézjegyét a koncert előtt tegnap, azaz január 21-én. Oké, mi aztán tényleg szeretjük GaGa zenéjét és stílusát, de egy dolgot azért nem lehet figyelmen kívül hagyni: ha már mindenképpen mutogatni akarja magát az ember, jobban teszi, ha rendszeres sportol és egészségesen táplálkozik. GaGa lábai foltosak, beesettek, a bőr megereszkedett rajtuk - nyilvánvalóan a sok fogyás-hízás hatására, ám ez nem mentség, ha szupersztárról és igazi show-womanről van szó. És mik ezek a sebek és vágások? Csak nem így oldja a stresszt a sztár?

1090702p

 

 Tudtad hogy Lady Gagának 3 tetkója is van?

Bal Lapockáján:

Csuklóján: 

Ez pedig a nyak-hát környákén van neki:

 

 

Oldalmenü
Szavazás
Szereted Lady Gagát?
IMÁDOM ő a bestem
Szeretem
Nem is tom :S
Nem annyira
Nem szeretem
Naptár